Regler for agility

Opprinnelse

Ordet agility kommer fra engelsk språk og betyr «evne til å bevege seg hurtig, smidig og lett». Denne hundesporten, som ikke har fått et norskspråklig navn, har sin opprinnelse i Storbritannia, og ble første gang presentert offentlig på Crufts Dog Show i London i februar 1978. Like etter ble sporten eksportert til USA. I Norge ble agility godkjent som konkurranseform av NKK den 27. januar 1986.

Bakgrunnen for sporten var en hendelse fra 1977, der et medlem av Crufts Show Committee, John Varley, fikk i oppdrag å organisere et morsomt og fengende innslag i pausene mellom lydighetschampionmesterskapet og gruppebedømmelsene i den store showringen. John Varley var egentlig hesteinteressert og tok utgangspunkt i sprangridning med hest da han planla innslaget. Siden han ikke hadde særlig erfaring med hunder selv, kontaktet han sin venn Peter Meanwell, en kjent hundedommer og lydighetsutøver, og spurte om han kunne hjelpe med å konstruere hindre og regler til en slik øvelse, ut fra sin kunnskap og erfaring med hunder. Resultatet ble agility.

Agilitybanen

Agility utøves på en agilitybane der hindre er satt i system etter bestemte regler. Hindre kan være bommer, vipper, slalåm, tunnel (rør og pølse), bord, lengde-, høyde- eller hjulhopp og møne satt i system og kombinasjoner. Det arrangeres også agilitykonkurranser for lag og i hopp. Hoppklassene inneholder ikke hindre med kontaktfelt eller hinderbord.

Det skal være minst 15 hindre med en avstand på mellom 5 og 8 meter. Den totale banelengden hunden skal tilbakelegge skal være mellom 130 og 150 m. Banestørrelsen kan variere ganske mye, men store baner kan måle opp til 30 x 40 meter.

Trening og konkurranser

Agility krever mye trening om man vil bli god. De beste ekvipasjene kan komme med på landslaget, men de fleste velger å drive med denne sporten for sin egen og hundens fornøyelse.

Det arrangeres konkurranser i agility på lokalt, nasjonalt og internasjonalt plan, herunder også Norges- og Verdensmesterskap. VM er arrangert årlig siden 1996. Statistikk fra VM viser at Norge er nr 19 på adelskalenderen med 4 medaljer, hvorav 1 gull.

I Norge organiseres agilitymiljøet av de lokale hundeklubbene, med Norsk Kennel Klubb som topporgan.

Størrelsesklassene

Det konkurreres i tre størrelsesklasser. Deltakeren melder selv hunden på i riktig klasse. Ved tvil kan dommeren forlange hunden kontrollmålt. En hund som har deltatt i en størrelsesklasse kan ikke senere meldes på i en annen størrelsesklasse, med mindre den blir flyttet som følge av kontrollmåling.

Liten (skulderhøyde under 35 cm)
Mellom (skulderhøyde 35-43 cm)
Stor (skulderhøyde over 43 cm)

Klasseinndeling, 1, 2 og 3

I tillegg til å være delt inn i størrelser er også utøverne inndelt etter ferdigheter. Når du har tatt bronsemerke og er klar for konkurranse starter du i klasse 1, både agility og hopp. Når du har gått tre ganger helt feilfritt i klasse 1 kan du rykke opp til klasse 2, hvis du vil, men det er ikke et krav at du flytter opp en klasse. Mange venter til de er klare for klasse 2 både i hopp og agility. For å komme til klasse 3, må du ikke bare være feilfri tre ganger, du må også plassere deg blant de tre beste. Alle utøvere som er kvalifisert for klasse 3 er automatisk kvalifisert til å starte i kvalifiseringen til Norgesmesterskapet som hvert år arrangeres første helg i juni i Drammen. Der arrangeres det også uoffisielt NM for klasse 1 og 2, og offisielt NM for lag.

Lag

Hvert lag kan bestå av 3 eller 4 forskjellige hunder med minst to forskjellige førere. De 3 beste ekvipasjene teller. Man konkurrerer i lag både fordi det er veldig sosialt og bra for miljøet i klubben, men også for å kunne kvalifisere seg til norgesmesterskapet. Drøbak stiller for tiden lag i alle størrelsesklasser, liten, mellom og stor.

Hoppklassene

Hoppklassene inneholder verken hindre med kontaktfelt eller hinderbord. Klassene er offisielle. Det står arrangørene fritt å velge om hoppklassene skal arrangeres eller ikke.

Hoppklasse 1: For hunder som ikke tidligere har stilt i høyere klasse.
Hoppklasse 2: Hunder som 3 ganger har fått maksimum 0,00 feilpoeng i klasse 1, og som ikke tidligere har stilt i høyere klasse, kan stille i klasse 2.
Hoppklasse 3: Hunder som 5 ganger i klasse 2 har fått 0,00 feilpoeng, kan stille i klasse 3.